donderdag 11 oktober 2012

Van hoog naar laag naar Sint

Met de auto de bergen in, naar Tlos:

Tlos ligt op 45 km afstand van Fethiye. Als een van de 6 grote steden uit het Lycische Rijk was Tlos het sportcentrum van de federatie van het Lycische Rijk. Tlos is de oudste stad in het Lycische gebied. Archeologische opgravingen hebben getoond dat het bestaat sinds het jaar 2000 v. Chr.

Het oude Lycische fort Tlos heeft prachtige graftomben waar je ook echt in kunt kijken. Hier vloog in de oudheid de mythologische held Bellaforonte met zijn gevleugelde paard Pegasus rond. 

In het overwoekerde theater, gelegen in de beschutting van de akropolis, kan men de blokken met beeldhouwwerk vinden die de maskers van acteurs voorstellen. Verderop staat het badhuis, met zijn prachtige ramen met zeven bogen die over de vallei van de Xanthos uitkijken. Een vervallen, maar nog goed herkenbaar aquaduct zorgde voor water.


We dalen  af naar de kloof van Saklikent, vlakbij het Toros gebergte tussen Fethiye en Kas. De kloof is in  de jaren 80 ontdekt is door dorpelingen. 
Saklikent Kloof “Verborgen Vallei” is steil en nauw en 18 km lang. Het is een van de langste en diepste kloven van Turkije. Het is zo diep dat de zon niet eens het water kan verwarmen, waardoor het water in de zomer nog ijskoud is. Deze kloof met lijmstenen wanden is door het verschuiven van aardplaten en erosie van water ontstaan. Je kunt er doorheen lopen en eventueel op een van de vele houten terrasjes iets drinken of eten. Er worden waterschoenen te huur aangeboden zodat je  droge voeten houdt.


Na dit avontuur rijden we verder naar beneden, naar de kust, naar het legendarische Patara, geboortestad van de Sint.
Over de herkomst van het Sinterklaasfeest bestaan verschillende theorieën. De meest gangbare is dat het feest van Sinterklaas is te herleiden van Sint Nicolaas van Patara. Nicolaas van Patara werd in het jaar 270 geboren in Patara in Lycië (een gebied in het huidige Turkije). 
Al vanaf zijn geboorte zou hij heel bijzonder zijn geweest. Zo zou hij direct na zijn geboorte rechtop in zijn badje zijn gaan staan met zijn handen gevouwen om God te danken voor zijn geboorte. Ook weigerde hij moedermelk op de vastendagen woensdag en vrijdag

Op jonge leeftijd werd hij bisschop van Myra, de toenmalige hoofdstad van Lycië. Als bisschop heeft Nicolaas veel voor de arme bevolking gedaan en vele wonderen verricht. Er doen vele verhalen de ronde over zijn leven, met name van zeelui die in nood verkeerden, hem aanriepen en door hem werden gered. Zo werd hij de beschermheilige van onder andere zeelieden.

Op 6 december 342 stierf hij en pas jaren later werd hij door de kerk heilig verklaard vanwege zijn vele goede daden. Nicolaas werd Sint Nicolaas en later door ons verbasterd tot Sinterklaas. Na zijn heiligverklaring werd zijn sterfdag 6 december voor de kerk een feestdag. De sterfdag van een heilige wordt vaak de avond ervoor gevierd, vandaar ook dat wij de avond ervoor, op 5 december, pakjesavond vieren.

Het (betaalde) strand van Patara is te bereiken via opgravingen, die we overslaan, want de woeste golven lokken . Dit valt echter tegen: er staat een zeer sterke stroming en de zeebodem zit vol grote kuilen, zodat we ons tevreden moeten stellen met een lekkere lunch in de open strandtent. 











Geen opmerkingen:

Een reactie posten