dinsdag 2 oktober 2012

Cappadocia


2 oktober 2012: Vandaag ca. 5 uur in de bus op weg naar Cappadocië.
De landstreek Cappadocië is een van 's werelds grootste natuurwonderen. De hoogvlakte waarin deze kuil zich bevindt, ontstond na een enorme uitbarsting van drie vulkanen zo'n 40 miljoen jaar geleden. De erupties en de vulkanische neerslag, die op de grote uitbarsting volgden, hielden vele duizenden jaren aan. In de miljoenen jaren daarna, sleten de extremen van het landklimaat en de rivier de Kizilirmak het plateau uit. De vorming van de typische tufsteenkegels komt grotendeels door harde stukken lava die oorspronkelijk in de enorme `tufsteenkoek' lagen. Door erosie kwamen ze bloot te liggen, waarna wind en water minder invloed hadden op het onderliggende tufsteen. Op plaatsen waar deze harde stenen in de tufsteenkoek ontbraken, vormden zich tafelformaties, waarin rivieren diepe ravijnen uitsleten. Al in de prehistorie werd dit gestolde lava gewonnen en werden de markante tufsteenkegels uitgehakt tot woningen. Vanaf deze tijd tot de jaren 1950, toen op last van de regering deze holwoningen verlaten werden, woonden hier mensen. Millennium na millennium. En vandaag de dag zien sommige rotswanden en kegels er dan ook uit als gatenkaas.
We bezoeken de ondergrondse stad waar in de jaren 800 tot 1000 de christenen woonden en zich verborgen in de diepe ondergrondse woningen en kerken. Zeven niveaus diep en bereikbaar via tunnels en gangen. Er waren wasplaatsen, bergplaatsen voor wijn, voedsel en water.

 
 


We logeren in een groot druk hotel met zeer matig internet en toeristen uit de hele wereld. Samen met een Japanner in het zwembad (buiten en koud) en met een gefrustreerde Argentijn in de lobby aan het (heel traag) internetten. Daar vraag je om als je zo nodig het Werelderggoed van Unesco wilt bezoeken :-)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten