zondag 30 september 2012

De Hittieten


De Hittieten zijn een antiek volk dat een Indo-Europese taal sprak, en een koninkrijk stichtte rond de stad Hattusa noord-centraal Turkije. Dit rijk hield stand gedurende een groot deel van het tweede millennium voor Christus.
In het Museum van Anatolische beschavingen van Ankara is een prachtige collectie kunst uit deze periode te zien. Alles goed in het Engels aangegeven en zelfs met een audio-tour te bekijken. 

De grondlegger van het moderne Turkije is Ataturk, die in een prachtig mausoleum is bijgezet. Hij overleed in 1938 en is tot op de dag van vandaag nog heel populair. Vandaag (zondag) is het er erg druk. Toegang is gratis en je kunt er de hele dag zoet zijn. Kijken naar een soort Panorama van Mesdag maar dan over Turkije en de vele veldslagen. Ook zijn auto's en vele pakken/jassen en slippers zijn te bewonderen.
Leuk om te zien dat jong en oud hier nog altijd veel belangstelling voor heeft.

De tempel van Keizer Augustus en Rome ligt in een ruïne met de inscripties over zijn leven, wensen voor begrafenis etc. De inscripties konden we niet zien, wel de oude vervallen huizen van hout, die daar in de buurt nog staan. Men is bezig dat allemaal op te knappen. Eenmaal af lijkt het een beetje op de vakwerkhuizen in Duitsland. 
Al met al een informatieve dag, die begon met een kleine lezing en kennismakingsronde en ook eindigt met een lezing over de dingen die we morgen gaan zien. Nooit te oud om te leren :-)Geen opmerkingen:

Een reactie posten